Om goda vanor…

Instagram Load4food

Mat- en känslig fråga

Vi människor är olika och våra magar har olika känslighet för vad vi stoppar i oss. Idag har vi många valmöjligheter, också när det gällande mat. Intresset för vår hälsa där mat och näring ingår har ökat. Många av oss följer också olika trendiga dieter som vi hoppas på att vi ska må bättre av och många gånger gör det också. Flera av oss äter det som ”smakar godast” vilket ofta är sött och lättillgängligt samt oftast färdiglagat. Det kan också vara lätt hänt att de matvaror som ligger närmast kassan såsom sötsaker hamnar i matkorgen och magen utan närmare eftertanke. Några av oss har etiska-, moraliska- och miljömässiga skäl till varför vi väljer att äta det vi äter.

Generellt gäller att en jämn tillförsel med energi och näring är vad som kroppen behöver. Valet av råvaror som du använder och hur maten tillagas är av största betydelse för hur dina celler mår och utvecklas. 

Det är viktigt att bryta invanda matmönster där snabbmat och socker dominerar. Belöna dig själv med bättre mat och näring. Du kan exempelvis öka din daggliga dos med mer grönsaker, frukt, bär, fisk och fibrer om du vet att får i dig lite av detta. 

Glöm inte bort det ”goda fettet”. Fett är en viktig energikälla för våra kroppar och behövs för att kunna reparera celler, tillverka hormoner och hormonliknande ämnen. De essentiella fettsyrorna påverkar bland annat blodtryck, ditt immunförsvar samt blodets förmåga att levra sig. Det goda fettet i rätt mängd är avgörande för att vi ska må bra. De fetter vi bör äta mer av finns till exempel i fisk, rapsolja, olivolja och nötter.

Bra mat räddar liv!  (https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/samtal-om-mat-i-halso–och-sjukvarden/bra-matvanor-raddar-liv)

Fysisk träning 

Att kunna röra sig räddar faktiskt liv och hänger väl ihop med maten som du äter. Mycket goda ting händer om du är fysisk aktiv. Det bildas bland annat nya hjärnceller, du får mer ork, blir starkare och gladare, får vackrare hud och har lättare att hålla en hälsosam vikt. Varje gång du promenerar eller joggar och får upp pulsen så bygger också hjärnan nya nervceller. Långsamma promenader reglerar stress, – ett motiverande faktum.

Några positiva tankar

Torkild Sköld (föreläsare i bl.a. ledarskap, yrkesofficer, civilekonom) låter oss förstå att vi tänker omkring 65.000 tankar per dygn. Av dessa är c:a 95 % samma som föregående dygn. Det innebär att vi får ca 3500 nya tankar varje dag. Alla dessa tankar kan hjälpa till att antingen bygga upp oss så vi blir starkare eller sakta bryta ner oss. Du har möjlighet att påverka detta. Varför inte göra några tankar glada och kanske till och känna tacksamhet. Prova att avsätta en tidpunkt för positiva tankar. Ett tips är att vid sänggåendet sammanfatta dagen genom att fundera ut några positiva händelser och låta en känslan av tacksamhet strömma igenom dig innan du somnar. Gör det till en vana och du kan lyckas ta dig förbi ett alltför negativt tankesätt. Prova att skratta då och då och din hjärna och själ kommer att tacka dig!

Om att hantera stress

Tyvärr kan vi inte stryka stress från vardagen och det kanske också är tur. Ett visst mått av stress är bra för oss för att vi ska kunna prestera. Vi kan bygga upp en motståndskraft, om du också ger plats för återhämtning. Vår stressnivå ser olika ut för var och en av oss. Det gäller att få koll på vad för slags stress du upplever. Är det en positiv och engagerande stress eller dränerande och negativ stress? Jag tror att när du fått kontroll över vilken typ av stress du upplever faller bitarna på plats. Du kommer kunna göra de val du behöver och därmed kan du hantera stressen på ett bättre sätt. Kom ihåg att positiv stress kan leda till ohälsa på sikt, om du inte ger dig själv tid återhämtning.

Om att lär sig nya saker

Ny kunskap skapar stimulans och uppmuntran till hjärnan. Dessutom bildas fler synapser. Att känna kunskapstörst har alltid drivit mänskligheten framåt. Din hjärna trivs under processen.

Repetition är bra!

Hjärnan både vill och behöver repetera, repetera och repetera igen. Repetition skapar spår som gör att ny kunskap fastnar. På samma gång får du både återhämtning och känna att du behärskar något nytt. Därefter är det bara att passa på och glädja sig och ”vila dig” i din repetition!

Omväxling förnyar 

Vi mår bra av omväxling och nya utmaningar. Det kan krävas ett visst mod att våga lämna gamla vanor och tvinga sig att ta nya grepp. Det behöver inte vara så märkvärdigt. Gör det enkelt! Gör något du inte brukar göra. Du kan helt oväntat bli väldigt närvarande. Nya händelser bidrar till din hjärnas utveckling.

Ta egna beslut-  kan vara svårt

Ta hjälp ifrån dina nervceller i hjärnan, hjärta och mage för att fatta egna beslut. Ingen känner dig bättre än du själv. I dag ställs vi inför en uppsjö av val hela tiden och dina valmöjligheter kommer bara öka. Det finns strategier att lära sig, som kan vara till hjälp för dig att forma ditt beslut. Lita på dig själv, andas lugnt och njut av din självständighet .

Vänner är viktiga

Att ha kontinuerliga kontakter med vänner och närhet kan inte nog betonas! Faktum är att du är allra tryggast i sällskap med goda vänner. Ditt mående kommer att lysa som en stjärna. Goda vänner är en fantastisk kraft.

Sömn är avgörande

Sömnen har stor betydelse och är viktig för din återhämtning, bearbetning av intryck, inklusive för att lösa problem. Just denna information kan vara stressande för den som har sömnproblem. Du är utan tvivel aktiv när du sover. Under sömnen rensas hjärnan på slaggprodukter, – en effektiv och nödvändig sanering. Oftast sover du mer än du tror visar bland annat en studie publicerad i Psychosomatic Medicine. Din hjärna kan lura dig. Det har visat sig att hos vissa människors är deras hjärnor är mer aktiva än hos andra medan de sover. Just detta får dem att tro att de har varit vakna. Den förhöjda hjärnaktiviteten kan ses i mycket högre grad hos personer med sömnlöshet än hos dem som sover normalt. Det är viktigt att komma ihåg att den oro över att inte kunna sova påverkar sömnen negativt. Torbjörn Åkerstedt (sömnforskare), menar att ju högre arbetstakt du har innebär också högre krav och ofta störd sömn. Det samma gäller den motsatta, det vill säga om du använder hjärnan för lite så sover du också sämre.

Vid störd sömn kan du prova några av dessa handfasta råd:

Anders Hansen (psykiatiker och författare) menar att du absolut ska minska ditt dator- och mobilanvändande nära sänggåendet. Ha heller inte din mobil, dator eller tv i sovrummet. Tänk på att det blåa ljuset från mobil, Ipad, dator och tv påminner om dagsljus och förhindrar din produktion av sömnhormonet melatonin. Vidare kan du prova att låta ditt sovrum vara svalt och mörkt. Ät heller inte för sent och undvik kvällskaffe, alkohol eller andra droger. Försök att hitta rutiner vad det gäller tidpunkt när du lägger dig och när du går upp. Läs en pappersbok innan du somnar och lägg ifrån dig boken när ”sömntåget” kommer.  

” Andas med en mjuk mage, som en våg” (Björn Natthiko Lindeblad)

Våra vanor är sammanlänkande med varandra och hänger ihop med vårt mående.

Publicerad av Hälsotanken M&M AB

Rätt träning, bra mat och hälsosamma tankar förebygger ohälsa samt underlättar rehabilitering efter skada och sjukdom. Jag är utbildad och legitimerad fysioterapeut (Uppsala Universitet, Sverige), certifierad pilatesinstruktör (Boston, USA) och kostrådgivare (Umeå, Sverige) samt har ytterligare kompetenser inom såväl sjukvård som friskvård. Jag har 35 år yrkeserfarenhet inom hälso- och sjukvårdsarbete. I min nuvarande arbetssituation arbetar jag dels via mitt företag Hälsotanken med både preventiva och förebyggande åtgärder kring hälsa och sjukdom samt med rehabilitering, olika former av träning samt kostrådgivning online, både på individuell basis och i grupp. Under nuvarande pandemi känner jag stor tillfredsställelse att också kunna bidra med min kompetens och arbetsinsatser som sjuksköterska vid sjukvårdsrådgivningen i Uppsala. För mer information besök: www.halso-tanken.se eller kontakta mig på: halsotanken@gmail.com Betalning sker via kort, Klarna eller faktura. Monica Söderström driver företaget Hälsotanken M&M AB. Monica är legitimerad fysioterapeut, pilatesinstruktör kostrådgivare samt har ytterligare kompetenser inom såväl sjukvård som friskvård. Behandling och träning erbjuds nu är online och både på individuell basis och i grupp. För mer information: halsotanken@gmail.com, + 46 703 184 677 Betalning sker via Klarna eller faktura. Funktion med rörelser och nutrition!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: