”En dålig vana blir bara värre med tiden.”

Foto av Jess Bailey Designs pu00e5 Pexels.com

Vad är egentligen vanor och hur fungerar de?

Oavsett om dina vanor är bra eller dåliga skapas de på samma sätt. Det är beteenden som får gå av sig själv. Fördelen med att automatisera beteenden är att hjärnan skapar genvägar för att spara energi och tankekraft. När en viss ordningsföljd av beteenden utförs på samma sätt ett visst antal gånger adderar hjärnan ihop dessa till en enhet. När vi sedan ”triggas” igång av yttre- och/ eller inre krafter utför vi dessa beteenden utan att behöva tänka på vad vi gör. Det kan exempelvis vara att hålla för munnen när vi hostar, tvätta händerna innan matlagning eller efter toalett besök, ha kontinuerlig kontroll på mejl eller sociala medier via mobilen, datorn med mera. 

Våra vanor kan beskrivas som om att de består av tre delar – något som triggar, ett beteende samt en belöning. Ett exempel kan vara att du tar alltid en sötsak när du blir trött framåt eftermiddagen eller kvällen? Triggern kan vara trötthetskänslan. Ditt beteendet är att köpa eller äta sötsaken. Belöningen är den dopamin-kick som sockret ger. Detta är ett exempel på vana som många av oss har. Vad kan du göra? Försök att bryta ned vanan i sina respektive delar och försök förstå hur vanan är uppbyggd. Det är ett sätt som kan förändra ett beteende.

Hur förändrar jag en vana?

Bli medveten och förstå. Börja med att bli medveten om vanan hur den fungerar. Vad triggar vanan? Är det en viss plats, känsla, tidpunkt, andra människor eller annat? Alla vanor har någon form av ”trigger” som gör att du ställer in dig i sk autopilot. För att förändra en vana så är det viktig att identifiera själva triggern. Det tar olika lång tid för människor att bryta vanor och enligt psykologiforskaren Phillippa Lally tar det i snitt ca 66 dagar. Hon menar vidare att en enkel vana tar ca 18 dagar att få till, som t.ex. att dricka ett dagligt glas vatten. Det är en svårare vana att göra 50 sit ups varje dag före frukost. Det kan ta hela 254 dagar att få till. Därför är det viktigt att inte ge upp för tidigt och acceptera om du misslyckas emellanåt. Att byta en vana kräver mod, tålamod, kunskap om varför det är viktigt att ändra sig och skapa just denna nya vana. Det är bland annat kunskap kommer ge dig motivationen. 

Vad ska du göra istället för att bryta med den gamla vanan?

När du önskar att byta ut ett beteendet försök att behålla samma trigger och samma belöning. Exempelvis då sötsuget startas och ofta av trötthet eller att du är uttråkad under eftermiddagen eller kvällen. Hjärnan signalerar att du behöver höja ditt blodsocker. Prova ett annat beteende. Ta en frukt och lite nötter eller drick vatten. Du kanske till och med kan ta en promenad. Om det är en sen kväll kanske du ska gå och lägga dig istället för att ta den där smörgåsen. Prova dig fram för att se vad som fungerar. Får du den belöning som du eftersträvar?  

Skapa rätt förutsättningar.

Du behöver skapa bra förutsättningar för att kunna byta ut dåliga vanor och beteenden. Exempelvis, om du vill börja promenera. Ha sköna skor och bekväma kläder. Vill du äta bättre. Fyll kylen och köket med bra råvaror. Undvik att ha sötsaker och chips hemma. Om du ändå har det så ha det inte framme utan hellre svåråtkomligt högt uppe i ett skåp. Du kan också förbereda en god mathållning när du är ledig genom att göra matlådor som du kan ta med dig till jobbet. Vidare packa ned träningskläderna kvällen innan. 

Ett annat tips är att införa en ny vana och använda tiden väl på morgonen. Varför?  Därför vår viljestyrka är som starkast då. Detta eftersom vi inte hunnit fatta några beslut ännu. Vi har heller inga eller färre distraktioner från våra arbeten, vänner eller familj. Biologiskt sett är nivåerna av hormonet kortisol högre vilket gör att vi har lättare att lära oss saker. 

Det kan ta tid att förändra en vana och den tiden varierar ju mellan oss människor. Ge därför inte upp för tidigt. Det är naturligt att misslyckas emellanåt. Men det är bara att ta nya tag. Fundera också över varför du vill skapa en ny vana och skriv ner dina skäl till varför du vill ändra ditt beteende. Detta burkar fungera som en påminnelse för att fortsätta med din nya vana och motivera dig att inte ge upp.

Publicerad av Hälsotanken M&M AB

Rätt träning, bra mat och hälsosamma tankar förebygger ohälsa samt underlättar rehabilitering efter skada och sjukdom. Jag är utbildad och legitimerad fysioterapeut (Uppsala Universitet, Sverige), certifierad pilatesinstruktör (Boston, USA) och kostrådgivare (Umeå, Sverige) samt har ytterligare kompetenser inom såväl sjukvård som friskvård. Jag har 35 år yrkeserfarenhet inom hälso- och sjukvårdsarbete. I min nuvarande arbetssituation arbetar jag dels via mitt företag Hälsotanken med både preventiva och förebyggande åtgärder kring hälsa och sjukdom samt med rehabilitering, olika former av träning samt kostrådgivning online, både på individuell basis och i grupp. Under nuvarande pandemi känner jag stor tillfredsställelse att också kunna bidra med min kompetens och arbetsinsatser som sjuksköterska vid sjukvårdsrådgivningen i Uppsala. För mer information besök: www.halso-tanken.se eller kontakta mig på: halsotanken@gmail.com Betalning sker via kort, Klarna eller faktura. Monica Söderström driver företaget Hälsotanken M&M AB. Monica är legitimerad fysioterapeut, pilatesinstruktör kostrådgivare samt har ytterligare kompetenser inom såväl sjukvård som friskvård. Behandling och träning erbjuds nu är online och både på individuell basis och i grupp. För mer information: halsotanken@gmail.com, + 46 703 184 677 Betalning sker via Klarna eller faktura. Funktion med rörelser och nutrition!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: